NewsArea

UN traži istragu sektaškog nasilja u Mijanmaru

Svijet | 11:28

Stručnjak za ljudska prava iz Ujedinjenih nacija Tomas Ojea Quintana zatražio je da se hitno sprovede nezavisna istraga o nedavnom krvavom sektaškom nasilju u državi Rakin u Mijanmaru, u kojem je u junu ubijeno 78 osoba.


On je, nakon boravka u Mijanmaru, ocjenio da se demokratske reforme u toj zemlji neće sprovesti sve dok vlada ne stavi pitanje poštovanja ljudskih prava u centar promjena, prenio je AP. 

Tokom dvodnevnog boravka u državi Rakin, Quintana kaže da se uvjerio u patnju koju još trpi narod poslije sektaškog nasilja, kada je u junu poginulo najmanje 78 osoba, a na desetine hiljada postalo beskućnici, u sukobima budista Rakina i muslimana Rohinga. 

Quintana je zabilježio tvrdnje o teškim kršenjima ljudskih prava koje su počinili policija i sigurnosne snage, među njima ubistva, torturu, arbitražna hapšenja i pretjeranu upotrebu sile. 

Organizacija za ljudska prava Human Rights Watch, sa sjedištem u New Yorku, optužila je vladine snage da su otvorile vatru na grupe etničkih Rohinga i počinili nedjela u pokušaju da uspostave red. 

"Od osnovnog je značaja da se tačno ustanovi šta se dogodilo u Rakinu", rekao je on novinarima prije nego što je napustio aerodrom u Yangonu. 

Quintana će svoje zaključke sa puta u Mijanmaru predočiti Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija. 101ŠH-20