NewsArea

U BiH muslimani dočekali Bajram, centralna svečanost upriličena u Gazi Husref begovoj džamiji

| 08:50

Klanjanjem bajram-namaza počeo je Ramazanski bajram, a vjerski lideri uputili su čestitke i poruke mira.


Centralna bajramska svečanost u Bosni i Hercegovini održana je u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, gdje je bajram-namaz predvodio reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović, koji je u bajramskoj hutbi poručio vjernicima da budu na "strani onih koji kažu da je naša najveća borba učiniti ljude sretnim, dati im nadu i učiniti nas društvom dobrih prilika za sve njegove članove". 

- Na tom planu se traži trud i viteštvo, požrtvovanost i odricanje i to je Božji put kojeg  je on učinio blagoslovljenim. Ovo je veliki izazov za sve nas, a posebno za mlade ljude,da odvažno krenemo u pravcu izgradnje našeg društva - rekao je Kavazović. 

Apelovao je na snažniji iskorak u reformama, ističući da se o njima govori "kao da to neko drugi, a ne mi trebamo učiniti i da su potrebne drugom, a ne nama" 

Potcrtao je da nema nikakve sumnje da to nije moguće bez zajedničkog truda i žrtve svih članova društva, koje "mora biti odlučno, a teret jednako raspoređen prema sposobnostima svakog člana da ga ponese". 

- Valja nam razumijeti da društvo s vremena na vrijeme zahtijeva popravke baš kao i kuća u kojoj živimo. Najbolje održavanje kuće je ono koje je konstantno. Zastoj koji vidimo, cijela kolona teških društvenih problema ekonomske i socijalne prirode koja se formirala, stvara nervozu. Moramo se početi kretati, jer kretanje relaksira i oslobađa od stresa - naveo je Kavazović, dodajući da će reforme mladima donijeti šansu da kreiraju svoju sadašnjost i budućnost. 

Ukazao je na potrebu ozračja povjerenja i uvažavanja, smatrajući da su nam potrebni "pregaoci, koji će buditi nadu i oslobađati potencijal dobra koji u sebi nosi duh ove generacije vjernika". 

- Potrebni su nam uzori, dobri i uspješni muškarci i žene na koje se možemo ugledati i čije iskustvo i znanje možemo iskoristiti - kazao je Kavazović. 

Naglasio je da je Bajram prilika za podsjećanje na obaveze, koje su prioriteti u životu i postupanju i da je na vrhu te ljestvice porodica, roditelji i djeca, a briga o njima je, kaže, prva zadaća, koja ne smije biti gurnuta u stranu. 

Ramazanski bajram je nastupio nakon što su muslimani sinoć sa nastupanjem akšam-namaza ispratili sveti mjesec ramazan, mjesec posta tokom kojeg se vjernici, od zore do zalaska sunca, odriču hrane, pića i drugih tjelesnih užitaka. Post je jedna od pet temeljnih dužnosti muslimana. 

Ramazanski bajram traje tri dana. Prvi dan Bajrama se provodi u krugu porodice koja se okuplja kod najstarijih članova, drugi dan se obilaze mezarja, te se ujedno obilježava i kao Dan šehida. Treći dan predviđen je za druženje s prijateljima i poznanicima, a reis napominje da se sklapaju prijateljstva gdje god mogu i da se zalaže za istinu gdje god se vidi da se želi naturiti laž. 

- Izbjegavajmo svađe i prepirke o onome u čemu nema koristi, a u čemu je šteta očita. Praštajmo jedni drugima jer to učvršćuje veze među ljudima i narodima - poručio je reis Kavazović. 

Od 1530. godine harem Gazi Husrev-begove džamije postao je središte bajramskih okupljanja i svečanosti, gdje je jutros upriličen svečani program, koji predstavlja splet tekbira, kasida i ilahija, čime se na poseban način dodatno veličaju mubarek trenuci. 

Nakon bajram-namaza reis Kavazović će primiti čestitare na bajramskom tradicionalnom čestitanju u svom kabinetu. 

Centralna bajramska svečanost na području Muftiluka sarajevskog održava se u Sportskom centru Skenderija.  303LG1