NewsArea

U salonu Rijaseta IZBiH obavljeno tradicionalno bajramsko čestitanje reisu

BiH | 12:44

U salonu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini danas je upriličeno tradicionalno bajramsko čestitanje koje se obavlja nakon bajram-namaza, a kada brojni građani i javne ličnosti aktuelnom reisu-l-ulemi izraze svoje najbolje želje povodom muslimanskog praznika Ramazanskog bajrama.


Tom prilikom, dopredsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i potpredsjednik SDA Safet Softić ocijenio je hutbu reisa-l-uleme Islamske zajednice BiH Huseina ef. Kavazović, koju je jutros održao u Gazi Husrev-begovoj džamiji, veoma sadržajnom, u kojoj je uputio „poruke u odnosu na sadašnji trenutak vjerskog i svakog drugog života u BiH“. 

- Ovaj bajram dolazi poslije ramazana koji je zaista bio u jednom periodu u kojem je teško postiti i suzdržavati se od svega onoga što post predviđa, ali zahvaljujući Uzvišnom Bogu dočekali smo ovaj blagdan – izjavio je Softić. 

S obzirom na sva posljednja dešavanja u državi, među kojima ističe „Srebrenicu i referendum u Republici Srpskoj“ , poželio je da „dragi Allah za ovaj bajram podari malo više radosti i boljeg života građanima BiH, jer su to i zaslužili“. 

Na događaje u Srebrenici u okviru obilježavanja 20-te godišnjice genocida, također,  u razgovoru sa reisom osvrnuo se  i prof.dr. Faris Gavrankapetanović, izražavajući podršku onome što je Kavazović uradio tamo za vrijeme napada na premijera Srbije Aleksandra Vučića, te je pohvalio „način na koji je reis uspjeo da iskontrolira veoma komplikovanu situaciju koja se tamo desila“. 

- U proteklih 29 dana ramazanskog posta mislim da smo se potrudili da budemo značajno bolji i da kroz sve ibadete izgradimo svoju unutrašnjost, da bude snažnija u smislu našeg odnosa prema Bogu i sa ljudima s kojim živimo – istakao je Gavrankapetanović. 

Veliko zadovoljstvo što nekoliko posljednjih godina ima priliku na tradicionalnom bajramskom čestitanju i neoficijelno pričati sa vrhovnim poglavarom Islamske zajednice u BiH i njegovim saradnicima izrazio je direktor Fonda za povratak izbjeglica BiH - Organizacije islamske kooperacije sa sjedištem u Sarajevu En-Nur Swar Eddahaba, poželivši muslimanima u BiH sretan današnji blagdan.

Reisu-l-ulemi, između ostalih, Bajram su čestitali palestinski ambasador Rezek Namurah, turski ambasador Cihad Erginay, predsjednik Stranke za BiH  Amer Jerlagić, hafiz Sulejman Bugari, muzičar Dino Merlin, kao i jedan broj djece kojima je reis dao bajrambanku. 202ai1