NewsArea

Grčkoj 35 milijardi eura iz EU proračuna za poticanje rasta i zapošljavanja

Svijet | 14:24

Dva dana nakon postizanja sporazuma koji bi trebao omogućiti novi program pomoći Grčkoj, Evropska komisija predstavila je plan uz pomoć kojeg bi najproblematičnija članica EU trebala iz zajedničkog proračuna dobiti 35 milijardi eura kojim bi potaknula rast i zapošljavanje u razdoblju do 2020. godine.


S obzirom na tešku situaciju u Grčkoj, Evropska komisija spremna je trenutno osloboditi novac iz proračunskog razdoblja od 2007-2013. a koji još nije isplaćen i koji bi u uobičajenoj proceduri čekao do zatvaranja projekata, čime će biti plaćeno 500 miliona eura. 

Također, podići će se iznos predfinansiranja u proračunskom razdoblju od 2014. do 2020. godine, čime će Grčka dobiti dodatnu milijardu eura. 

"Evropska komisija može mobilizirati više od 35 milijardi eura kroz proračun EU, kako bi potaknula rast, zapošljavanje i investicije u Grčkoj. To će pomoći podizanju ekonomije u vrijeme snažnog pada investicija. Ova potpora neće biti dovoljna za održivi rast, bez provođenja reformi koje će ukloniti strukturne slabosti grčkog gospodarstva", rekao je Valdis Dombrovskis, potpredsjednik Evropske komisije za socijalna pitanja. 707AV-2