NewsArea

Od jutros poginulih 13 osoba u Siriji

Svijet | 12:17

U Siriji je od jutros poginulo 13 osoba, a pobunjenici su tokom protekle noći napali zgradu državne televizije u Alepu, javile su nevladine organizacije i agencija Sana.


Prema saopštenju sirijske Opservatorije za zaštitu ljudskih prava, pobunjenici su protekle noći napali zgradu državne televizije u Alepu i oko nje postavili eksploziv, ali su se povukli pošto ih je bombardovala regularna vojska.
        Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, državna novinska agencija Sana je potvrdila da je izvršen napad na televiziju, navodeći da su "teroristi napali civile i zgradu" (televizije), ali da su je "vojnici odbranili".
        Od 13 poginulih, jedna žrtva je u Latakiji na sjeverozapadu zemlje, šest u Deir Ezoru u istočnom dijelu i šest u regionu Damaska.
        Žestoki sukobi danas su nastavljeni i u kvartovima Salahedin i Seif el-Davla u zapadnom dijelu Alepa, koje pod kontrolom drže pobunjenici.
        Opservatorija je navela da je regularana vojska u najjačem napadu od početka sukoba u Siriji, bombardovala kvart Tadamun u južnom dijelu Damaska, gde su takođe raspređeni pobunjenici, i da su borbe nastavljene u četvrti Džobar u istočnom dijelu grada.
        Sana je navela da je vojska izvršila juriš na "teroriste" u Tadamunu.
        U Siriji je samo juče poginulo oko 100 osoba, a, prema najnovijim podacima Opservatorije, od marta prošle godine, kada su počeli sukobi u toj zemlji, život je izgubilo više od 20.000 osoba, među kojima 14.000 civila.
        Generalna skupština UN usvojila je juče rezoluciju kojom se osuđuje bombardovanje pobunjeničkih gradova u Siriji i kritikuje Savjet bezbjednosti UN zbog izostanka akcija u cilju okončanja sirijskog sukoba.
        Šef Sirijskog nacionalnog savjeta Abdel Baset Sajda ocijenio je da usvajanje rezolucije Generalne skupštine UN o Siriji potvrđuje da je sirijski predsjednik Bašar Asad "izgubio sav legitimitet".
        "Rezolucija koju je donijela Generalna skupština potvrđuje da je režim Bašara Asada izgubio kredibilitet i da međunarodna zajednica više ne vjeruje u legitimitet režima", rekao je Sajda.
        On je dodao da se pobunjenici neće povući iz Alepa, jednog od važnih uporišta pobunjenika, gdje su se danima vodile borbe između njih i regularne vojske i koji jedinice Bašara Asada nastavljaju da bombarduju.
        Sirijski ambasador u UN Bašar Džafari osudio je donošenje rezolucije i optužio Saudijsku Arabiju i Bahrein da napadaju Siriju dok u njihovim zemljama takođe postoji kršenje ljudskih prava.
        "Ono što se dogodilo je očigledno i flagrantno licemjerje onih koji su pokrovitelji ove rezolucije”, poručio je Džafari. 101ŠH-7