NewsArea

Hrvatska: Počelo obilježavanje 17-godišnjice Oluje

Svijet | 11:21

Hrvatska danas obilježava Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja. Svečana proslava počelo je u prijepodnevnim satima podizanjem hrvatske zastave na kninskoj tvrđavi, javila je Hina.


Nazočni su bili predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Ivo Josipović, predsjednik hrvatske Vlade Zoran Milanović i obnašatelj dužnosti predsjednika Sabora Josip Leko te načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general Drago Lovrić.

U 9 sati i 43 miminute oglasila su se kninska crkvena zvona, označivši točno vrijeme kada su na današnji dan prije 17 godina hrvatske snage ušle u Knin čime je bila završena vojnoredarstvena akcija "Oluja".

Nakon podizanja zastave kninsku tvrđavu je u brišućem letu na oko stotinu metara visine preletio vojni zrakoplov MIG 21, te je uslijedio plotun. Zatim je letačka skupina zrakoplova "Krila Oluje" izvela kratki letački program iznad tvrđave i Knina.

Pripadnici Udruge Specijalne policije iz Domovinskog rata na kninskoj tvrđavi danas su nosili sliku generala Mladena Markača, kojemu se sudi u Haagu.

Predsjednik te udruge Josip Lemm novinarima je rekao kako je Markač njihov zapovjednik kojeg nikad neće zaboraviti. "Mi smo ponosni na generala Markača i nikad nećemo izgubiti vjeru u njega", rekao je Lemm.

Nakon podizanja državne zastave uslijedit će središnja proslava na Trgu Ante Starčevića kod spomenika hrvatske pobjede Oluja 95. Predviđeno je obraćanje Josipovića, Milanovića i Leke Potom će u kninskoj crkvi Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta biti služena svečana misa za Domovinu.

Na današnji dan prije 17 godina započela je vojno-redarstvene akcije Oluja u kojoj je oslobođen Knin i najveći dio zaposjednutoga hrvatskog teritorija. U Oluji su poginula 174 hrvatska vojnika i redarstvenika, a više od 1400 ih je ranjeno.

Prema podacima srpske strane, u akciji Oluja i nakon nje nestalo je ili ubijeno oko 2,000 Srba, a oko 200,000 ih je izbjeglo. 101ŠH-18