NewsArea

Nuklearni sporazum s Iranom pred američkim Kongresom

Svijet | 09:28

Američka administracija jučer je u Kongres uputila nuklearni sporazum s Iranom, čime započinje 60-dnevni rok za donošenje odluke u kojem će intenzivno lobirati i zagovornici i protivnici sporazuma.


Glasnogovornik State Departmenta John Kirby rekao je da je, sukladno zakonu, nuklearni sporazum, postignut u utorak između Irana i šest svjetskih sila, poslan Kongresu na razmatranje. 

"To znači da revizijsko razdoblje od 60 dana počinje u ponedjeljak, 20.jula", rekao je Kirby u pisanoj izjavi. Revizijsko razdoblje završava 17. septembra. 

U New Yorku Vijeće sigurnosti UN obavlja pripreme za glasanje o ukidanju ekonomskih sankcija Iranu, kojima se tu zemlju željelo primorati da odustane od svojeg nuklearnog programa. 

Očekuje se da Vijeće odobri ukidanje sankcija, ali je glasnogovornik Stephane Dujarric rekao da se to može dogoditi tek kad Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) potvrdi da Teheran ispunjava obaveze o smanjivanju uskladištenih količina obogaćenog urana, sukladno sporazumu. 

Sankcije su uvedene prije devet godina i pogađaju iranski finansijski sektor, kojem su zamrznuta sredstva u bankama i novčanim institucijama, i iranske dužnosnike, kojima je zabranjen ulazak u inozemstvo. 

Glasanje u UN neće imati uticaja na zasebne sankcije koje su Iranu nametnule Evropska unija, SAD i druge zemlje. 707AV-1