MobileBase

Odvojenost od telefona izaziva napetost

Tehnologija, Zanimljivosti | 09:12

Istraživanje pokazalo da razdvojenost od pametnog telefona utječe na rezultate testa opće kognitivne sposobnosti.


Kada su odvojeni od svojih pametnih telefona, njihovi vlasnici su napetiji i više dekoncentrirani, a na testu opće kognitivne sposobnosti ostvarili su manje bodova, pokazalo je istraživanje objavljeno u magazinu Journal of Computer Mediated Communication.

Grupa stručnjaka Univerziteta Missouri nedavno je ustanovila da razdvojenost od pametnog telefona utječe na rezultate testa opće kognitivne sposobnosti, a kod učesnika istraživanja je primijećen povišen krvni pritisak i ubrzan rad srca.

Naučnici tvrde da su ti simptomi i potom napetost rezultat razdvojenosti od telefona na koga su ispitanici toliko navikli pa se smatra neizostavnim dijelom svakodnevnog života.

Pored toga, na testu inteligencije učesnici istraživanja su ostvarili nešto manji broj bodova od očekivanog.

"Rezultati istraživanja su pokazali da razdvojenost od pametnog telefona može utjecati na ostvarenje slabijih rezultata u kognitivnom testu", rekao je Russel Clayton, vođa tima koji je istraživanje proveo na 40 korisnika pametnog telefona.

Ubrzan rad srca

Dobrovoljcima je rečeno da učestvuju u eksperimentu čiji je cilj da se ustanovi pouzdanost nove vrste aparata za mjerenje krvnog pritiska te je od njih zatraženo da riješe dva jednostavna petominutna testa.

Prvi su test ispitanici riješili brzo i uspješno, a sredinom drugog testa im je oduzet pametni telefon, uz objašnjenje da njegov signal ometa funkcioniranje aparata za pritisak.

Telefoni su stavljeni na policu u istoj prostoriji, a naučnici su namjerno pozvali brojeve učesnika, koji nisu smjeli da se jave, što je kod njih izazvalo viši krvni pritisak i ubrzan rad srca, a po završetku istraživanja osjećali su nelagodnost i napetost.

Američki stručnjaci objasnili su da stalna potreba za mobilnim telefonom proizilazi iz činjenice da preko njih imamo pristup informacijama, stalnu društvenu interakciju i da osjećamo sigurnost, a strah od potencijalnog gubitka te sprave objašnjava psihološke simptome i osjećaj napetosti.

101ŠH-1