lifezona

Slovenski znanstvenik: "Zabrana GMO-a je anakrona"

Svijet, Zdravlje, Znanost | 09:53

Zakonski prijedlog kojim se u Sloveniji u potpunosti zabranjuje uzgoj genetski modificiranih organizama (GMO), odnosno GM biljaka i hrane, anakron je i populistički, ocijenio je u razgovoru za ljubljanski list "Dnevnik" od utorka najcitiraniji slovenski stručnjak za biomedicinu Gregor Majdič.


"To je potpuno populistički zakon kojim kočimo napredak i zemlju još više udaljavamo od tehnološki visokorazvijenih država", kazao je Majdič, jedan od 28 znanstvenika koji su vladu premijera Mire Cerara pozvali da takav prijedlog povuče iz javne raprave, budući da se njime zabranjuje čak i pokusni uzgoj GMO-a u poljoprivredi u znanstvene svrhe   
Ustvrdio je kako je pogrešno donositi zakone koji se ne temelje na znanstvenim dokazima nego su posljedica predrasuda u stanovništvu, na koje utječu razne teorije zavjere i pogrešne informacije koje kruže internetom.   
Zakon je anakron i njegova bi se primjena mogla usporediti sa situacijom u kojoj bi se u Engleskoj danas zabranila vožnja automobilom brzinom iznad 3 kilometra u naseljima, a 6 kilometara izvan naselja, kao što bio slučaj s prvim zakonom o automobilskom prometu koji je donesen prije više od 100 godina, kazao je Majdič.   
Iznio je primjer GM kukuruza, za koji tvrdi da je zdraviji od klasično uzgojenog kukuruza, koji se tretira kemijskim sredstvima otrovnim za ljude i stoku, za razliku od GM kukuruza. 101ŠH-2